Chocoladetaart met chocolade- of frambozenvulling (York 1992)

Ingredienten cake:

-100 gram roomboter op kamertemperatuur

-175 gram witte basterdsuiker

-175 extra bittere chocolade

-75 gram bloem

-1 theelepel bakpoeder

-6 gesplitste eieren

 

Ingredienten vulling **:

-225 gram extra bittere chocolade

-250 gram slagroom

-2 eetlepels cognac

- frambozenjam uit eigen tuin of uit biologische winkel

** De vulling kan ook makkelijker met de frambozenjam en doe alleen chocolade over de taart.

 

Werkwijze:

1. Vet een 20 cm springvorm in met boter en bestuif met bloem, zet de oven op 180 graden

2. Smelt de chocolade au bain marie

3. Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa

4. Doe de gesmolten chocolade bij de luchtige massa en klop het door elkaar.

5. Zeef de bloem met de bakpoeder. Splits de eieren en doe het eigeel in gedeeltes bij de massa met iedere keer een scheut bloem. Voeg tenslotte alle bloem toe. Klop het goed door elkaar

6. Klop de eiwitten stijf

7. Vouw de het eiwit tenslotte door de massa

8. Doe het beslag in de vorm, in de oven voor een uur baktijd

9. Maak de vulling: smelt de chocolade au bain marie, doe er de cognac bij en laat afkoelen

t10. Als het afgekoeld is, klop het op tot het toeneemt in volume

11. Snijdt de afgekoelde cake in twee cakehelften

12. Besmeer elke cakehelft met het chocolademengsel

13. Zet het overgebleven restant chocolade opnieuw boven een pan heet water en smelt het opnieuw. Giet het mengsel over de cake en zet em in de koelkast, zodat het een geheel wordt.

 

 

 

CHIPOLATAPUDDING 

Ingredienten:

-bitterkoekjes

-oranjesnippers

-rozijnen

-kersen geconfijte

- 3 grote eieren (gesplitst en eiwit geklopt)

-suiker (75 gr)

-vanillestokje(1x)

-melk (250 ml)

-slagroom(500ml)

-gelatineblaadjes of poeder (4x)

-rum of marasquin(flinke scheut)

-maizena (1 et)

Bereiding:

Het is heel belangrijk de gekookte melk met de suiker en de vanille te laten afkoelen voordat de eierdooiers met een papje van maizena worden toegevoegd. Daarna de gekookte massa opnieuw verwarmen en goed blijven roeren tot het is ingedikt, haal het opnieuw van het vuur. Doe er de geweekte en uitgeknepen gelatine bij en roer het door de eiermassa, laat het afkoelen. Klop de opgeklopte slagroom tenslotte door de vla. Week de rozijnen in de drank. Vul een puddingvorm laagje voor laagje met de bitterkoekjes en de vla die is omgeroerd met de geconfijte vruchten en de drank. Laat opstijven in de koelkast. Last minstens 4 uur staan, een dag laten staan is nog lekkerder.

 

TIRAMISU (Italia, zomer 1983)

Ingredienten: 

250/500 gr mascarpone

-4/6 eieren (gesplitst, eiwitten stijfklopen)

- 75 gr suiker

-75 gr pure chocolade

-lange vingers

-marsala

Bereiding:

Splits de eieren, en klop de eiwitte stijf, klop de suiker door het eigeel; week de lange vingers in de marsala; rasp de chocolade in lange repen, maak er geen hagelslag van wikkel de eiwitmassa door de eigeelmassa tot een geheel. Vul een schaal met een laag geweekte lange vingers, strooi daarover een laag chocolade, leg daarop een beste laag pudding, vervolgens laagje na laagje tot de top bestrooien met chocolade. In de koelkast laten opstijven, zeker 4 uur, de volgende dag nog lekkerder.